speaker-photo

Christophe Deborsu

Journalist

Geboren in een familie van leraren, is het geen toeval dat Christophe een geboren verhalenverteller is. Hij is geboren in Namen, een van de twee Waalse provincies zonder gemeenschappelijke grens met Vlaanderen. Misschien is dat de reden waarom hij rechten ging studeren in Leuven, in het Nederlands. Het vergde veel doorzettingsvermogen, maar sindsdien klopt Christophe's hart twee keer: voor Vlaanderen en voor Walloniƫ. Wie kan er beter diep in de ziel van zijn Waalse landgenoten kijken en de pols van zijn Vlaamse bloedbroeders nemen?

Christophe presenteert het politieke debatprogramma C'est pas tous les jours dimanche op RTL-TVI, de Waalse versie van De Zevende dag. Hij is ook wekelijks columnist voor Het Belang van Limburg en is regelmatig te zien en te horen op VRT. Christophe is de bron bij uitstek voor informatie over de politieke puinhoop die Belgiƫ heet. Verrassend en verhelderend, meestal grappig, soms scherp in zijn analyse, altijd mild in zijn kritiek.

9:45 - 10:45

Plenary 1 Einstein

Het grote debat: de kansen, de rol en toekomst van het vrijwilligerswerk voor lokale besturen (NL/FR)

We brengen politici en non-profit directeurs samen voor een constructief debat over de rol van lokale besturen en de toekomst van het vrijwilligerswerk. Inzichten vanuit de non-profits kruisbestuiven we met deze van de lokale en nationale politiek.

Hoe kunnen we meer burgerengagement promoten? Waar willen we staan tegen 203? Wat kan de rol zijn van het lokale bestuur, regionale en federale overheid en hoe verhouden zij zich tot de verenigingen? De gemeente als actor, facilitator, promotor? Zonder taboes zoeken we de kansen, grenzen en mogelijke moeilijkheden op.