speaker-photo

Elise Cornelis

Docent en onderzoeker, Arteveldehogeschool Gent

Elise Cornelis is ergotherapeut  en doctor in de gerontologie. In de geheugenkliniek van UZ Brussel begeleidde ze thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Haar onderzoek focust zich al meer dan tien jaar op betekenisvolle activiteiten van het dagelijkse leven (ADL) bij kwetsbare ouderen met neurocognitieve stoornissen en in woonzorgcentra. Momenteel werkt ze aan de Arteveldehogeschool (Gent) als lesgever in de opleiding bachelor in de ergotherapie en als senior-onderzoeker in de onderzoekslijn Active and Healthy Ageing van het onderzoeks- en innovatiecentrum Gezondheid en Zorg.

13:00 - 14:30

Plenary 3 Einstein

Inclusief vrijwilligerswerk voor anderstaligen en personen met dementie (NL)

Dementievriendelijk vrijwilligerswerk - Arteveldehogeschool

Een dementievriendelijke samenleving creëert kansen voor personen met dementie om gelijkwaardig deel te nemen aan een inclusieve maatschappij. Toch blijft het uitdagend om vrijwilligerswerk voor personen met dementie mogelijk te maken. Organisaties, personen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners zien vaak vele drempels. Waar zijn er kansen en kunnen we sterktes creëren? Hoe kunnen we ons laten inspireren en drempels omdenken? Elize van Arteveldehogeschool neemt je mee op weg.

 

Vrijwilligerswerk voor anderstaligen, hoe pak je dat aan? - Stad Antwerpen

In deze workshop gaan we na wat de motivatie is van anderstalige vrijwilligers. Welke drempels ze ervaren en wat mogelijke oplossingen zijn. We bespreken de aanpak van Vrijwilligerspunt Antwerpen, de samenwerking met Atlas, Ligo en CVO’s. Tijdens deze workshop sprokkel je ideeën die je kan ondernemen om vrijwilligerswerk mogelijk te maken voor anderstalige kandidaten.