1 april 2025 Programma van het Congres
Verken het programma van uitwisselingssessies, praktische workshops, lezingen en debatten. Gericht op non-profits, steden, burgers en bedrijven. Neem deel aan de boeiende discussies en zorg mee voor impact in een verbonden samenleving. Klik op de bol van de zaal om het programma van die zaal te raadplegen.
Keynote: Connect & Act - Een verhaal over empathie, drive én engagement (NL/FR)
Marc Michils neemt je mee in een verhaal over engagement, drive, menselijke en intermenselijke betrokkenheid en vrijwilligheid. Marc staat al 12 jaar aan het roer van Kom op tegen Kanker. Mede onder zijn leiding is Kom Op uitgegroeid tot één van de meest beminde en succesvolle NGO's binnen Vlaanderen. Dit alles zonder één euro overheidssubsidie, maar met de drijvende kracht van tienduizenden burgers, mensen, vrijwilligers. Marc brengt een verhaal waarin vrijwilligheid in de brede samenleving en in de brede zin van het woord centraal staan.
Participatie mag een feestje zijn. In Beringen kan het (NL)
Denk je bij 'participatie' aan eindeloze vergaderingen of bevragingen waar je nooit meer iets van terug hoort? Think again! In de sessie ‘Participatie mag een feestje zijn’ ontdek je hoe het anders kan. Stad Beringen deelt graag haar ervaringen en inzichten over hoe participatie leuk en aanstekelijk kan zijn. Maak kennis met het Vrijwilligersfestival, de meedenk-sessies Allemaal Beringen live en kom te weten hoe de vrijwillige digihelpers Beringen een toegankelijkere stad maken. Laat je helemaal inspireren door een vernieuwende en succesvolle aanpak!
Hoe een brede groep mensen betrekken in open communities (NL)
Hoe slaagt Ringland er in om een brede groep mensen langdurig te engageren? In minder dan 10 jaar tijd slaagde Ringland er in om een viaduct weg te stemmen, duizenden burgers enthousiast te maken en alle politieke partijen te engageren voor een overkapping van de autostrade met inspraak van burgers. Hoe ziet burgerparticipatie er uit in het overleg met de overheden, maar ook intern binnen de vzw? Wat zijn de hefbomen om vrijwilligers langdurig te engageren? Hoe begeleid je een organisatie die transformeert van een opstartende actiegroep tot stabiele burgerbeweging?
Help, we hebben een vrijwilligersbeleid, wat nu? (NL)
Negen jaar geleden ontwikkelde Wichelen onder begeleiding van Hitch een vrijwilligersbeleid. Drie jaar terug deed Stad Gent hetzelfde. Dit participatieve proces resulteerde in een gedragen beleid. Wat zijn de do's en don'ts nu de beleidstekst er is? Gent deelt haar ervaringen over het creëren van gedragenheid en betrokkenheid binnen verschillende teams en diensten. Wat heeft wel en niet gewerkt om het vrijwilligersbeleid echt tot leven te brengen. Wichelen toont hoe vanuit een sterke visie werven een natuurlijk proces vormt. Een vrijwilligersbeleid is immers geen statisch document, maar een levend werkdocument dat inspeelt op maatschappelijke evoluties en veranderingen binnen de stad of gemeente. Een vrijwilligersvriendelijke stad of gemeente, daar werkt iedereen aan mee.
Hoe inclusief vrijwilligersmanagement een evidentie wordt (NL)
Een ervaringsgerichte en laagdrempelige workshop waarbij je aan den lijve ondervindt hoe de basisprincipes van inclusief vrijwilligerswerk je werking naar de next level kunnen brengen. Liefdevolle confrontatie en al doende leren staat centraal. En vooral: er mag gelachen worden.
Van moeilijk te begeleiden vrijwilligers naar top-ambassadeurs. De impact van een sterke coachingscultuur én -structuur (NL)
Sterk en kwalitatief vrijwilligerswerk is deel van het DNA van Coda Palliatieve Zorg. Hun uitdaging: binnen de sterke groei als organisatie vrijwilligers kwalitatief coachen in hun ontwikkeling. Vrijwilligers durven coachen, durven aligneren, durven structureren vanuit duidelijke verwachtingen. Sinds 3 jaar werken zij aan een sterke coachingscultuur én coachingsstructuur en mét succes. Waar vrijwilligers voorheen soms als "moeilijk" werden ervaren, heeft een duidelijk kader ervoor gezorgd dat er nu nog meer sprake is van sterke teams van vrijwilligers die ambassadeurs worden van Coda. Een inspirerend praktijkverhaal over kwalitatieve coaching voor én door vrijwilligers.
Nieuwe vrijwilligersnoden vragen nieuwe organiaties. In 5 stappen naar een nieuw futureproof vrijwilligersmodel (NL)
Willen we de betrokkenheid van burgers capteren, dan moeten we andere organisaties bouwen. Nieuwe vormen van organisaties die zorgen dat burgers binnen hun vrijwillig engagement floreren, waar ze zinvolheid en verbinding ervaren en waar ze hun engagement zelf bepalen. We moeten dus het roer totaal durven omgooien en architect worden van deze nieuwe organisatievormen. Hitch neemt jullie mee doorheen 5 essentiële pijlers die de basis leggen voor een toekomstgerichte vrijwilligerswerking, afgestemd op de vrijwilligers vandaag en het engagement waar mensen wel voor kiezen.
De grootste vrijwilligerswetquiz en de kracht van digitalisering (NL)
Aan de hand van 15 vragen via deze toffe Kahootquiz leer je de ganse wetgeving met betrekking tot vrijwilligers kennen. Kan jij de topscore van 80% verbreken? Daarnaast staan we stil bij elke stap hoe digitalisering je kan helpen om je met de verschillende wetgevingen in orde te stellen.
Vrijwilligersbeleid 2.0: Procesplanning, digitalisering en toekomstige uitdagingen bij Groep Hasselt (NL)
Ontdek hoe Groep Hasselt een procesplan ontwierp voor haar vrijwilligerswerking en dit succesvol implementeerde bij meer dan 100 vrijwilligerscoaches. In samenwerking met Give a Day werd het plan gedigitaliseerd en verder uitgebreid. Via opleidingen vergrootte de draagkracht voor de integratie van de nieuwe CRM binnen zowel onze interne diensten als externe vrijwilligersorganisaties. Deze sessie belicht de bijzondere leer- en aandachtspunten van dit traject en schetst tevens de uitdagingen voor de toekomst.
AI tools voor betere vacatures & meetings te faciliteren om zo meer inclusief vrijwilligers te werven & activeren (FR)
Tijdens deze workshop leer je hoe je AI-tools kunt gebruiken om sterkere vacatures te schrijven, kennismakingsgesprekken te optimaliseren en meer vrijwilligers aan te trekken. Ontdek hoe je digitale hulpmiddelen inzet om meer inclusief te werven. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en de juiste tips & tricks leer je hoe je op de meest impactvolle manier kan communiceren & onthalen, zodat je organisatie met moderne technologieën verder inclusief kan groeien en bloeien. Een onmisbare sessie voor wie de vrijwilligerswerking efficiënter, sociaal inclusief en toekomstgericht wil maken!
Verbindende communicatiecampagnes voor meer vrijwilligers (NL)
Je weet wat je wil: meer verschil maken met meer vrijwilligers. En dan is het nu tijd voor: communicatie. In deze workshop ontdek je hoe je campagnes opzet die volledig geïntegreerd zijn met je missie, je mensen en je communicatiekanalen. Hoe zet je in op verbindende communicatiecampagnes die aantrekkingskracht ademen? We maken een unieke crossover van basic voorlichtingstips en klassieke campagnes, Verbindende Communicatie en inzichten rond gedragsverandering. Redelijk experimenteel dus! Je wordt uitgenodigd om mee te denken tijdens deze interactieve sessie en zet meteen zelf eerste stappen voor jouw eigen campagne. Breng je laptop mee.
Engagement waaraan je blijft plakken. Een verhaal over een sterke aanpak en strategie naar een sterk vrijwilligersmerk over heel Vlaanderen (NL)
deMens.nu vertelt hoe ze een sterk vrijwilligersmerk uitbouwen door hun vrijwilligers centraal te zetten. Als koepelvereniging van vrijzinnig humanistische organisaties in Vlaanderen en Brussel, hebben ze de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in een open en toegankelijke vrijwilligerswerking. Met succes: vrijwilligers komen graag én blijven graag betrokken, ook jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar via hun jongerencommunity Dwaalzin. Ontdek hun strategie en leer van hun aanpak om een blijvende connectie met vrijwilligers te creëren.
AI voor inclusieve vacatures en het aantrekken van vrijwilligers in kwetsbare situaties (NL)
Vandaag de dag zijn er veel vrijwilligers met een maatschappelijke kwetsbaarheid die zich willen inzetten in verschillende voorzieningen. Toch blijft de drempel om een goede match te vinden tussen vrijwilligers en organisaties een uitdaging. Daarnaast kan het opstellen en herwerken van inclusieve vacatures een tijdrovende klus zijn. In deze vorming gaan we aan de slag met het uitwerken en herzien van inclusieve vacatures, met behulp van ChatGPT. We leren hoe we kritisch naar deze teksten kunnen kijken en verbeteren. Tijdens de sessie nemen we onze eigen laptops mee en gaan we aan de slag met vacatures die we zelf hebben of die op de website van Give a Day staan. Naast het bovenstaande, krijgen jullie ook een digitale inspiratiegids mee met tips en tricks hoe je vrijwilligers met een maatschappelijke kwetsbaarheid kan inzetten in je voorziening, met daarbij een nieuw ontwikkelde oriëntatietool. We geven ook nieuwe AI tools mee die kunnen ondersteunen bij meetings, kennismaking- en ondersteunende gesprekken.
Hoe overtuig ik mijn CEO van bedrijfsvrijwilligerswerk? (EN)
Ontgrendel de kracht van bedrijfsvrijwilligerswerk in deze boeiende workshop, ontworpen om je te helpen een overtuigende business case te creëren voor je betrokken stakeholders. Leer hoe competentiegericht vrijwilligerswerk het personeelsbetrokkenheid verhoogt, behoud bevordert en duurzame partnerschappen opbouwt. Ontdek hoe trends in duurzaamheid, diversiteit & inclusie en mentale gezondheid kunnen aansluiten bij de waarden van jouw bedrijf en tegelijkertijd sociale impact kunnen realiseren. Laat je inspireren door succesverhalen, krijg inzichten van experts uit de sector en ga naar huis met direct toepasbare strategieën om bedrijfsvrijwilligerswerk een centrale plek in je organisatie te geven. Mis deze kans niet om doelgericht leiderschap te tonen!
Hoe run je een efficiënt en duurzaam bedrijfsvrijwilligersprogramma? (EN)
Wil je je programma voor bedrijfsvrijwilligerswerk ontwerpen of verbeteren? Doe mee aan deze praktische workshop om te leren hoe je een efficiënt en duurzaam initiatief opzet. We bekijken praktijkvoorbeelden van BNP Paribas Fortis, IKEA en andere bedrijven en duiken in belangrijke strategieën voor het opbouwen van sterke vrijwilligerspartnerschappen met non-profitorganisaties. Begrijp wat werkt, wat niet, en hoe je bijvoorbeeld draagvlak krijgt bij het middenmanagement. Of je nu uitdagingen tegenkomt bij het opzetten van het programma, het selecteren van non-profits of het stimuleren van leiderschap in vrijwilligerswerk, deze sessie biedt je de tools om obstakels te overwinnen en blijvende sociale impact te creëren.
Bruggen slaan voor meer impact: Uitwisseling tussen bedrijven en non-profits voor sterkere partnerschappen (EN)
Op zoek naar sterke samenwerkingen tussen bedrijven en non-profits? Doe mee aan onze workshop, “Bruggen slaan voor meer impact,” waar netwerken en actie samenkomen! Deze interactieve sessie gebruikt een speeddating-formaat om bedrijven te helpen nieuwe non-profits te leren kennen en de behoeften in de sector beter te begrijpen. Door een veilige ruimte te creëren voor ontmoetingen en gesprekken hopen we verschillende perspectieven dichter bij elkaar te brengen, gevoeligheden bespreekbaar te maken en mogelijke barrières voor authentieke samenwerking tussen sectoren te verlagen. Met begeleide discussies zullen bedrijfsvertegenwoordigers belangrijke vragen aanpakken en vertrekken met praktische inzichten voor toekomstige partnerschappen.
De structuur en cultuur van je koepelorganisatie klaarmaken voor het engagement van de toekomst (NL)
Nieuwe maatschappelijke trends en nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding vragen om innovatieve vormen van vrijwilligerswerk. Ferm heeft deze uitdaging met beide handen aangepakt en maakte een krachtige doorstart als koepelorganisatie. Na anderhalf jaar hard werken aan een vernieuwde begeleidingscultuur en -structuur, is Ferm klaar om lokale initiatieven te versterken en toekomstbestendig te maken. Ze delen een inspirerend verhaal over sterke vrijwilligers en even krachtige vrijwilligerscoaches. Dit is een verhaal van gedurfde keuzes en een frisse kijk op vrijwilligheid. Samen bouwen ze aan een dynamische toekomst voor Ferm!
Nieuwe vormen van participatie en beleidsvoering waar je goesting van krijgt (NL)
Advies- en bestuursorganen lopen leeg. Steeds minder mensen voelen zich betrokken bij het beleid van de organisatie. Dit is niet te wijten aan een gebrek aan interesse, maar aan verouderde participatiestructuren. Mensen willen nu meer dan ooit betrokken zijn bij de uitdagingen van de organisatie. Fros heeft deze switch gemaakt door als eerste sportfederatie het splinterexpertenmodel met succes te introduceren. Dit praktijkverhaal biedt niet alleen inzichten, maar ook een stappenplan voor andere organisaties die hun participatiecultuur en -structuur willen vernieuwen en mensen willen engageren.
Vrijwilligersbetrokkenheid naar een hoger level (NL)
Ben je op zoek naar (meer) online en offline betrokkenheid van je vrijwilligers? Vanuit Kazou komen vrijwilligerscoach Febe en Annelies ‘van de socials’ je graag vertellen hoe zij ervoor zorgen dat hun vrijwilligers ook ambassadeur van hun organisatie zijn. En dat doen ze niet enkel door merch te verkopen. Je verlaat de sessie met bruikbare tips die je meteen kan gaan inzetten in je eigen werking.
Allianties vormen om de impact van vrijwilligerswerk te versterken (FR)
Doe mee aan een workshop die een collectief initiatief belicht waarbij verenigingen, actief in vrijwilligerswerk, hun krachten bundelen om hun praktijken te versterken en hun impact te vergroten. Ontdek hoe deze alliantie het vrijwilligersengagement waardeert en gezamenlijke acties effectiever en impactvoller maakt.
Voor inspirerend bestuur en betrokken vrijwillige bestuurders (FR)
Samen verkennen we hoe diversiteit in perspectieven binnen bestuursorganen onze praktijken kan transformeren en onze organisaties kan versterken, waarbij we de sleutelrol van betrokken vrijwillige bestuurders erkennen. Het initiatief Board Companions sluit zich bij ons aan om zijn aanpak te presenteren en onze uitwisselingen te verrijken.
Het evenwicht vinden tussen groei en de kwaliteit van je acties (FR)
Sluit je aan bij een workshop met Aurélie Deherve, medeoprichtster van Team4Job, die haar ervaringen en de uitdagingen die zij tegenkwam bij het laten groeien van organisaties met vrijwilligerswerk als kern zal delen. In een context waarin vrijwilligersengagement cruciaal is, gaan we samen strategieën onderzoeken om de groei van verenigingen te structureren en tegelijkertijd de kwaliteit en collectieve betrokkenheid te waarborgen – essentiële elementen om hun missie te vervullen.
Inclusieve en waarderende wervingsmethoden voor vrijwilligers: 10 tips van Give a Day en ASTI Luxemburg (FR)
Het identificeren van de drijfveren voor vrijwilligersbetrokkenheid en waarderingsmethoden. Het bieden van een verrijkende vrijwilligerservaring is essentieel voor het bevorderen van duurzame betrokkenheid van de vrijwilliger binnen uw vzw. In deze workshop presenteren we enkele methoden en tips om u te helpen uw vrijwilligers te behouden en hun inzet te waarderen. Het geval van ASTI Luxemburg is een concreet voorbeeld van de opvolging en begeleiding van vrijwilligers.
Jongeren betrekken bij vrijwilligerswerk: een bron voor lokale gemeenschappen (FR)
AFEV, al 30 jaar, haar geschiedenis, haar project. De betrokkenheid van jongeren: wanneer de studentjeugd de jeugd uit de wijk ontmoet. andaag de dag zijn 20.000 jongeren overal in Frankrijk betrokken bij mentorprojecten, ontmoetingen bij de gezinnen thuis. Het engagement begint nu al vanaf 16 jaar; voor veel jongeren is dit de eerste ervaring met vrijwilligerswerk. Constatering: de jeugd wil zich inzetten voor een actie in plaats van voor een vereniging. Waardering van het engagement door onder andere het kapitaliseren van vaardigheden, ze mobiliseren, ze volgen, ze trainen.
Hoe lokale verenigingen ondersteunen vanuit praktijkvoorbeelden van Socius en Fietsbieb (NL)
Experimenteren om te leren: versterken van burgerinitiatieven in een regionale context. Vlaanderen kent vandaag nog steeds een rijk en divers verenigingsleven, gestuurd door vrijwilligers, dat volop in beweging is. Heel wat bestaande, ‘gevestigde’ organisaties kunnen een beroep doen op professionele ondersteuning of vinden vlot de toegang tot gemeentelijke ondersteuning. Naast die organisaties ontstaan er voortdurend nieuwe burgerinitiatieven die als ‘nieuwkomers’ minder of geen toegang hebben tot een gestructureerde ondersteuning. Wat kunnen ‘nieuwkomers’ en gevestigde organisaties voor elkaar betekenen? Welke expertise, middelen en tools kunnen ze elkaar ter beschikking stellen? Hoe kunnen ze samenwerken om elkaar te versterken? In deze presentatie geeft Socius inzicht in twee lopende praktijkgerichte experimenten.
Omgaan met grenzen in warme buurt projecten tussen buurtbewoners en buurtvrijwilligers (NL)
Ontdek in deze workshop hoe je grenzen effectief stelt en handhaaft in het werken met vrijwilligers en buurtgenoten. Samen verkennen we hoe formele en informele omgangsvormen de samenwerking beïnvloeden en bespreken we manieren om elkaars grenzen te respecteren. Hoe ga je om met spanning, machtsdynamiek of ongewenste gedragingen? We starten met een stukje theorie, waarin we de verschillende soorten grenzen en de stretch-comfortcirkel verkennen. Daarna wisselen we ervaringen uit: welke regels gelden in jouw organisatie, hoe communiceer je deze en maak je ze bespreekbaar met vrijwilligers? Je ontvangt een handige tool waarmee je het gesprek over grenzen proactief kunt aangaan.
Hoe via inspraakprojecten participatie bij de burger te versterken. Resultaten van de nationale doe-meter en ander lokaal onderzoek (NL)
In 2022 en 2024 namen meer dan 300 lokale besturen en verenigingen deel aan de Nationale Doemeter – het grootste onderzoek naar engagement, vrijwilligerswerk en verenigingen in Belgie. We bespreken de highlights uit dit en ander onderzoek, geven inzicht in hoe je burgers beter te betrekken (bij vrijwilligerswerk, participatie, projecten, je vereniging) en gaan in op best practices.
Werken aan zorgzame buurten: uitdagingen en leermomenten vanuit proeftuinen (NL)
Proeftuinen en zorgzame buurten van Zorglab Aalst De stad Aalst zet in op zorgzame buurten. In samenwerking met Give a Day heeft de stad de voorbije jaren hard gewerkt aan het verbinden van buren in Aalst. Eén van de initiatieven is de Burenmatcher, dit online platform brengt buurtbewoners samen door elkaar te laten helpen waar mogelijk. Denk aan kleine praktische zaken zoals boodschappen doen voor iemand die slecht ter been is, een uurtje bijles geven of op de kat letten tijdens het verlof van een buur. Een ander initiatief is de Buurbel, een uniek systeem waarbij buren die hulp nodig hebben telefonisch worden verbonden met een buur die kan helpen. De stad Aalst heeft één wijk gekozen om het systeem uit te testen. We geven graag uitleg over de lessons learned uit deze initiatieven en hoe we dit integreren in nieuwe projecten. Zorgzame en duurzame buurten door buurtparticipatie en technologie Hoplr, het sociaal netwerk voor buurten, biedt inzichten in hoe technologie en buurtparticipatie bijdragen aan zorgzame buurten. We delen ervaringen, uitdagingen en leermomenten uit onze samenwerking met lokale besturen en bewoners. Ontdek hoe digitale tools een sleutelrol spelen in het versterken van sociale cohesie en lokale gemeenschapszorg.
Naar een efficiënte organisatie van lokale vrijwilligershulp in crisissituaties (FR)
De recente overstromingen in de regio Valencia hebben ons herinnerd aan de zomer van 2021 in België en aan de noodzaak om de stroom van spontane vrijwilligershulp in crisissituaties effectief te beheren. Dit vraagt om een gestructureerde aanpak om de hulp efficiënt te maken. Tijdens deze workshop nodigen we u uit om hierover te debatteren. We zullen denkpistes delen en concrete voorbeelden presenteren van lokale solidariteitsinitiatieven die al in sommige gemeenten zijn geïmplementeerd.
Uitwisselingssessie Vrijwilligerswerk: Samenwerking met lokale bedrijven voor vrijwilligersinitiatieven (NL)
Doe mee aan onze uitwisselingssessie en deel je ervaringen. Tijdens deze sessie wisselen we ervaringen en best practices uit om het vrijwilligerswerk in onze organisaties te versterken en constructief en efficiënt in te zetten. Een unieke kans om interactief en creatief in te spelen op de uitdagingen in de social profit-sector.
Uitwisselingssessie Vrijwilligerswerk: Hoe hou je vrijwilligers op lange termijn gemotiveerd en betrokken? (NL)
Doe mee aan onze uitwisselingssessie en deel je ervaringen. Tijdens deze sessie wisselen we ervaringen en best practices uit om het vrijwilligerswerk in onze organisaties te versterken en constructief en efficiënt in te zetten. Een unieke kans om interactief en creatief in te spelen op de uitdagingen in de social profit-sector.
Uitwisselingssessie Vrijwilligerswerk: Hoe verdeel je het werk tussen vrijwilligers en vaste medewerkers? (NL)
Doe mee aan onze uitwisselingssessie en deel je ervaringen. Tijdens deze sessie wisselen we ervaringen en best practices uit om het vrijwilligerswerk in onze organisaties te versterken en constructief en efficiënt in te zetten. Een unieke kans om interactief en creatief in te spelen op de uitdagingen in de social profit-sector.
Uitwisselingssessie Vrijwilligerswerk: Hoe verdeel je het werk tussen vrijwilligers en vaste medewerkers? (FR)
Doe mee aan onze sessie gewijd aan het uitwisselen van praktijkervaringen in collectieve intelligentie. Tijdens deze bijeenkomst delen verenigingen hun ervaringen en technieken om vrijwilligerswerk te versterken en duurzame, effectieve samenwerking te bevorderen voor hun missie. Een unieke kans om samen oplossingen te verkennen voor de uitdagingen van de non-profitsector.
Uitwisselingssessie Vrijwilligerswerk: Hoe creëer je een gevoel van verbondenheid met de vzw bij onze vrijwilligers? (FR)
Doe mee aan onze sessie gewijd aan het uitwisselen van praktijkervaringen in collectieve intelligentie. Tijdens deze bijeenkomst delen verenigingen hun ervaringen en technieken om vrijwilligerswerk te versterken en duurzame, effectieve samenwerking te bevorderen voor hun missie. Een unieke kans om samen oplossingen te verkennen voor de uitdagingen van de non-profitsector.